en

MAL.18 | Sa Rapita

1 van 11 |
Cell 1 Cell 2
opdrachtgever privaat
ligging Sa Rapita, Mallorca
programma wonen, vakantiewoning
fase werf
team Mònica Grau Duro, Renata de Sousa, Gert Janssens
samenwerking Antoni David Máñez Sanz, DiCAes, Patrick Croes
aannemer Terraura Construcciones Sostenibles, SL

Een Vlaams gezin met drie kinderen wenst een vrijstaande woning te bouwen in Sa Rapita, Mallorca.  De familie is reeds jaren grote voorstander van het Balearisch eiland, het klimaat en de zuiderse levensfilosofie. De woning zal de eerste jaren als vakantiewoning fungeren, maar transformeert later tot hoofdverblijfplaats

Het perceel is gelegen aan de rand van een nieuwe verkaveling. De kavel kijkt uit over een beschermende olijfboomgaard met typische ‘paredad’ muren, een omheining gemaakt uit gestapelde stenen. Huiselijkheid, functionaliteit, ruimtelijkheid en een gevoel van vakantie zijn termen die vervat zitten in het programma van wensen. 

We zoeken binnen ons ontwerpkader naar lokaliteit via bouwtyologie, methodiek en materiaalgebruik. We willen een ‘eerlijke’ woning ontwerpen die verbonden is met de plek en nemen afstand van de generische architectuur die zich massaal ontwikkeld op Mallorca.

De volumetrie is een gevolg van een evenwichtsoefening tussen het creëren van privacy en een woning die inspeelt op de oriëntatie en het klimaat. Temperaturen boven de 40 graden in de zomer zijn hier geen uitzondering en sterke winden zijn er het hele jaar door. Een zonnestudie aan de hand van maquettes gaf aan dat de huidige vormgeving het meest optimaal is. De volumes worden georganiseerd rondom een patio met olijfbomen die een microklimaat creëeren en die geïnterpreteerd kunnen worden als reminisentie naar de vroegere boomgaard. Aan de westzijde staat de patio ruimtelijk in verbinding met het mediterrane landschap.

Op het gelijkvloers situeren zich de leefruimte met keuken, de masterbedroom en de technische zones. De ruimtes vloeien in elkaar over, waardoor een fysieke gang niet aanwezig is en de woning ruimtelijker aanvoelt.  De grens tussen binnen en buiten vervaagt in deze woning . Dit is niet enkel aan de patiozijde, maar ook aan de perimeter van het plan. We spelen met het begrip van de ‘tussenruimte’ op het gelijkvloers niveau. Aan de ene zijde worden de plekken begrensd door een claustrawand die fungeert als duurzame zonnewering en de privacy garandeert.  Aan de andere zijde zorgen verdiepingshoge ramen voor de sterke relatie tussen binnen en buiten.  De keuken is het centrale punt binnen de woning, waarbij de bewoners als hobbykok een overzicht hebben over het gelijkvloers. Kamerbrede raamopeningen kunnen opengeschoven worden aan de zithoek en de keuken waardoor de grens met buiten oplost. 

De masterbedroom wordt geconcipeerd als een wellness ruimte waarbij de bewoners genietend van een badje uitkijken op de fossiele patio. Op het eerste niveau worden de drie kinder/gastenkamers ondergebracht in een volume dat bewust aan de zuid-oostzijde wordt gebouwd om schaduw te creëren. De slaapkamers hebben allen een zicht op de patio. Een royale vide aan de inkomhal verbindt ruimtelijk het gelijkvloers en de verdieping.

De gevels van de woning worden opgetrokken in ‘mares’ uit een nabijgelegen canterra. Een materiaal waarin de authentieke finca’s werden opgetrokken. Een bijzondere aandacht wordt hierbij geschonken aan het beperken van bouwafval door een doorgedreven detaillering en uitwerking van de gevelopbouw. De ruwe betonplaten blijven in het zicht en zorgen voor een sterk contrast met de houten afwerkingen die voor warmte en huiselijkheid zorgen.