en

HEW.13 | kantoor, Wommelgem

1 van 11 |
Cell 1 Cell 2
Opdrachtgever STAUT
Ligging Wommelgem
Programma Kantoor / atelier
fase realisatie
Oppervlakte Bovengronds: 162 m²
Team F. Jacobs, B. Vereecke, G. Janssens, E. De Troch, S. Gielen

Een jong bedrijf vindt een kantoorruimte van 160m2, dat slechts voor 2 jaar ter beschikking is. Gezien dit tijdelijk karakter van de nieuwe werkplek, wil het bureau zijn middelen voornamelijk reserveren voor het sterker maken van het bedrijf. Met een beschikbaar budget was er vraag naar het creëren van minimaal 6 werkplekken, een vergaderruimte, maquettehoek, zithoek en veel opbergruimte.

Wat volgt is een recycling verhaal zonder concessies te moeten doen!

Een zoektocht naar betaalbaar meubilair mondt uit in de aankoop van: 24 tafels,  8 klassieke archiefkasten, stalen rekken en enkele lage kasten. Het meubilair was geen 10 jaar oud en werd aangekocht voor een prikje. In geval van nieuwkoop zou een 20-voudig budget nodig zijn.

De aangekochte tafels, kasten,…  vormen de bouwstenen voor het interieurontwerp. Door middel van de compositie van een beperkt aantal elementen wordt het plan georganiseerd. De planorganisatie houdt echter wel rekening met de bestaande structuur. Gezien de schaal van de ruimte wordt het interieur los van de wanden gewerkt. Er ontstaan op deze manier verschillende plekken binnen de grote ruimte: een printhoek, zitplek, vergaderplek, bureaus, … De dienende ruimten worden collectief gedeeld met andere startups die ook in het gebouw zitten.

De enige nieuw aankoop die wordt gedaan zijn rode betonplexplaten van 150/300. Deze worden eenvoudigweg op gegroepeerde tafels en creëren ruime werkplekken. Wanneer het bedrijf de ruimte niet meer ter beschikking heeft kan het makkelijk alles verhuizen.  De no-nonsense aanpak waarbij er niet één vijsje is gebruikt resulteert in de bevestiging dat elk nadeel inderdaad een voordeel heeft.