en

LVH.18 | Patio huis, Hove

1 van 11 |
Cell 1 Cell 2
OPDRACHTGEVER Privaat
LIGGING Hove, Antwerpen
PROGRAMMA BEN woning
TEAM Kathleen Van de Vel, Renata De Sousa, Stéphanie Gielen, Gert Janssens
SAMENWERKING Studiebureau Dirk de Groof; Ingenierusbureau Yuvico
FASE werf

De opdracht omvat een woning voor een nieuw samengesteld gezin met vier kinderen. Voor de realisatie van de woning wordt een vrijstaande woning van de seventies afgebroken. Deze sfeer zal in de nieuwe woning terugkomen in verschillende detailleringen.

Door de omvang van het project, wordt gezocht naar een manier om voldoende licht in de woning te trekken en het volume te breken. De footprint van de constructie is in de vorm van een ‘U’ opgebouwd. De patio vormt het center van de woning en betrekt de buitenomgeving in het volume. Alle ruimtes van de woning krijgen hierdoor een overdaad aan licht en groen, waardoor de grens tussen binnen en buiten vervaagd.

Anderzijds wordt de grootte van de woning gebroken door de bouwlagen. De open carport vooraan (die tevens zorgt voor een doorzicht naar het groen op de patio), is slecht één bouwlaag hoog. Hierdoor telt de voorgevel slechts op de kop twee niveaus. De massiviteit van het programma gaat deels verloren in de vormgeving van de woning.

Bij het ontwerp is een sterke finesse uitgegaan naar de detaillering van de gevel. De baksteenarchitectuur is zo uitgezet dat de claustra-verbanden vloeiend doorlopen in de rest van de gevel. Een horizontale ritmering is toegevoegd aan de façade door te werken met banden van verticaal metselwerk, welke de verschillende niveaus van de woning splitst. Doordat er gestreefd is naar een gelijke verdeling in deze banden, zijn alle dakranden teruggetrokken tegenover de gevellijn.

De hoogte van de gevelbanden bevatten telkens de opbouw van de vloeren/daken met de nodige technieken. Tussen deze gevelbanden passen telkens verdiepingshoge ramen, welke weer verwijzen naar de relatie tussen binnen en buiten.
Op het gelijkvloerse niveau bevat de woning alle leefruimtes met zijn nevenfuncties en een kantoor. De verschillende ruimtes zijn op een subtiele manier opgedeeld van elkaar maar toch verbonden, waardoor een huiselijke, doch open sfeer ontstaat.
Op de verdieping zijn alle slaapgelegenheden met badkamer. De vier slaapkamers voor de kinderen zijn gelegen aan de tuinzijde. De scheidingsmuren tussen deze slaapkamer zijn zo voorzien dat deze geen dragende functie hebben. Op deze manier kan de woning omgevormd worden tot een woning met studio voor later.

Qua materialisatie is binnenin gekozen om te werken met eerlijke, ruwe materialen (zoals beton en inox), waarbij hout zorgt voor het huiselijk karakter.
Voor de gevel is gekozen om te werken met een grijze genuanceerde baksteen, welke past in de natuurlijke omgeving van de woning. De voeg tussen de baksteen is een donkergrijze, achterliggende voeg, waardoor de horizontaliteit van de gevel benadrukt wordt.

Ecologisch zal de woning voldoen aan een Bijna EnergieNeutrale woning, waarbij naar een E-peil van 20 gestreefd wordt. Dit wordt verwezenlijkt door het werken met o.a. een warmtepomp en zonnepanelen. De zonnepanelen worden zo geplaatst en berekend dat deze niet zichtbaar zijn vanop afstand. Het geheel van technieken en flexibiliteit in de woning, maakt van deze woning een gebouw voor de toekomst.