en

BEK.11 | vakantiewoning Knokke Heist

1 van 11 |
Cell 1 Cell 2
opdrachtgever particulier
ligging Knokke Heist
programma verbouwing & inrichting van een pittoreske vakantiewoning
oppervlakte ca. 145m2
fase bouwaanvraag
team F. Jacobs, S. Gielen, G. Janssens

De authentieke vakantiewoning is gelegen in één van de tuinwijken in Knokke. Vandaag worden dergelijke woningen vaak afgebroken of bombastisch verbouwd. Hierdoor verliezen deze wijken hun kleinschalig karakter. De geest van de tuinwijk gedachte lijkt stilaan te verdwijnen en het groene karakter komt meer en meer onder druk te staan. 

Een jong gezin wil de vakantiewoning afstemmen op haar huidige behoefte en hedendaagse standaard. De ontwerpstrategie bestaat erin het ‘sprookje’ te laten bestaan in haar oorspronkelijke verschijningsvorm en de ruimtelijke oplossing te zoeken in een interieurontwerp zonder een uitbouw te maken.

Met kleinschalige ingrepen wordt de zolder omgevormd tot een extra slaapruimte. Op het gelijkvloers zorgen verschillende nieuwe openingen voor meer ruimtelijkheid zonder de ‘cosyness’ van de bestaande woning teniet te doen. De materialisatie van de inrichting refereert subtiel naar enkele maritieme elementen. De buitenschil wordt -waar mogelijk- langs de binnenzijde geïsoleerd.