en

GTC.14 | vakantiewoning, Cul-des-Sarts

1 van 11 |
Cell 1 Cell 2
opdrachtgever Particulier
ligging Cul-des-Sarts
programma vakantiewoning met atelier
team F. Jacobs, S. Gielen, G. Janssens
fase realisatie

Een groot gezin wil ‘s weekends uitwaaien in de bossen van ‘de Ardennen’. Midden in de velden vinden zij een ruïne van een oude hoeve. Hun vraag bestaat uit het omvormen van de ‘ruïne’ tot vakantiewoning met werkatelier, zonder afbreuk te doen aan het karakter van het bestaande.

Oud en nieuw ontmoeten elkaar in de organisatie van het plan. In een bijna ‘boerenlogica’ wordt het nieuwe deel ontworpen als een repetitie van houten spantstructuren. De spantstructuur blijft zichtbaar en draagt bij tot een hedendaags ‘chaletgevoel’.

De bestaande ruïne wordt als dubbelhoge atelierruimte in de woning geïntegreerd. Vanuit de leefruimten op het gelijkvloers alsook van op de eerste verdieping wordt er visueel contact gemaakt met het atelier. Door de positie van de trap ontstaat een videwerking en worden genereuze doorzichten doorheen het woonvolume gecreëerd.

De gevels worden afgewerkt met een houten lattenwerk, een reminisentie naar de oorspronkelijke oude hoeves. De kopse gevel wordt volledig opengewerkt om maximaal te genieten van het landschap.