en

HEW.14 | zorgcentrum, Wommelgem

1 van 11 |
Cell 1 Cell 2
opdrachtgever: VIK / ZNA
ligging: Wommelgem
functie: zorgprogramma
oppervlakte: +/- 1800m2
fase: schetsontwerp / ontwerpmatig onderzoek
team: F. Jacobs, S. Gielen, G. Janssens

De eigenaar van een kantoorgebouw, dat langs een ‘steenweg’ gelegen is, vindt geen koper voor het gebouw. Het gebouw is ruim, maar heeft ondanks haar oppervlakte beperkte parkeermogelijkheden. Het ontwerpteam onderzocht met welke programma’s het gebouw eventueel herbestemd kan worden.

Ontwerpend onderzoek resulteert in meerdere opties. Het invullen van het gebouw met een zorgprogramma lijkt de meeste opportuniteiten te bieden. Binnen het onderzoek blijkt immers dat de locatie buiten de perimeter van andere ziekenhuisinstellingen gelegen is. In Na een consultatieronde werd het onderzoek verfijnd naar de wensen van een specifieke ziekenhuisgroep. 

Door ontwerpprincipes van een ‘healing enviroment’ toe te passen wordt een ontwerp uitgewerkt dat inspeelt op het creëren van een huiselijk gevoel en geborgenheid. De heldere structuur van het gebouw maakt een invulling met consultatieruimtes mogelijk. Er wordt een scheiding gemaakt in circulatiestromen, zonder dat dit impact heeft op de structuur van het gebouw. Om te voldoen aan huidige isolatienormen wordt het gebouw in een ‘nieuw kleedje’ gestoken.