DZM.20DONZELLE, MALLORCA

OPDRACHTGEVERP.T.S.
LIGGINGSa Rapita, Mallorca
FUNCTIE4 appartementen
OPPERVLAKTE
TEAMGert Janssens
Monica Grau
Filip Jacobs
Alba Aparicio
Carlos Prisco
AANNEMINGPatrick Croes projects Mallorca
Terraura Construcciones Sostenibles SL
FASEVoorontwerp
FOTO’S

Het project Donzella is gelegen aan de rand van het centrum van Sa Ràpita, van waaruit je de Middellandse Zee kunt zien liggen. Omgeven door typische oude kleinschalige kusthuizen van deze streek zullen bewoners kunnen genieten van rust aan de rand van de zee.

Het project is ontworpen binnen de ‘genius loci’ van de wijk.  Regionale typologieën en materialen worden verwerkt in het gebouw en geven het een ‘Mallorquí’ identiteit. Het verzamelt volumetrisch gezien, aspecten van de mediterrane architectuur, zoals de patio en het (dak)terras. 

De centrale patio organiseert de uitgestelde toegang tot de vier woonunits. Het is een koele en schaduwrijke ruimte met centraal een spiltrap waarlangs de dakunits en respectievelijk dakterras bereikbaar zijn. Aan de straatzijde zijn terrassen naar het zuidwesten georiënteerd. Ontworpen als buitenkamer fungeren ze als overgangsruimte tussen privaat en publiek. Elke woning heeft hierdoor uitzicht op de zee en de zonsondergang, wat aansluit op de lokale Mallorcaanse woontradities.

De vier appartementen zijn gelijkaardig in plan maar behouden hun eigenheid ifv de positie binnen het bouwvolume. De twee woningen op de begane grond hebben een kleine achtertuin waarin een klein privé zwembad kan worden geïntegreerd. De woningen op de bovenverdieping hebben toegang tot het dak. Het is een ‘solarium’ van 75 m2 met uitzicht op de Middellandse Zee waar men kan genieten van een barbecue of genieten in een jacuzzi.

Het plan is een eenvoudig compact schema dat toelaat om het meeste uit elke kamer te halen. Door alle apparatuur en muren van het huis in een centrale kern te concentreren, wordt de gevel vrijgemaakt, waardoor licht elke kamer kan binnentreden en beide zijden van het project visueel met elkaar worden verbonden. Dit maakt ook dwarsventilatie mogelijk in alle woningen, waardoor thermisch comfort wordt geboden op een energetisch vriendelijke wijze. Het plan is verdeeld in een dagzone dat bestaat uit een woonkamer, keuken en eetkamer en een nachtzone met twee tweepersoonskamers met eigen badkamer , zodat gasten kunnen worden uitgenodigd. Schuifdeuren bevorderen de ruimtelijkheid van de woonunits.

Tot slot zijn in de gevel lokale details verwerkt om het project in zijn context te integreren. Het gebruik van plaatselijke keramiek en “Marés”-steen, materialen die gebruikt worden bij de bouw van de authentieke huizen in de streek, geven het een “Mallorquí”-identiteit en bieden een gevoel van gezelligheid.