HOA.15BOEKENWINKEL, ANTWERPEN

OPDRACHTGEVER
LIGGINGAntwerpen
FUNCTIEHandel
OPPERVLAKTE+- 300m2
TEAMFilip Jacobs
Gert Janssens
Stéphanie Gielen
AANNEMINGBhumi Vanderheyden
FASEBouwhistorisch onderzoek
FOTO’S

In een boekenwinkel in het historisch centrum van Antwerpen ligt een eeuwenoude kelder te wachten om betrokken te worden bij de bovenliggende handelsruimte. Momenteel fungeert de kelder als opslagplaats.

De opdrachtgever wil de schitterende setting van de kelder met haar bakstenen gewelven publiek maken. De kelder biedt de ideale plek om kleine expo’s te organiseren en kunstboeken uit te stallen.

Voor het gelijkvloers niveau word een kassa/onthaal meubel ontworpen waarin de trap geïntegreerd wordt. De positie van de trap verwijst naar de plek waar deze op plannen van 1800 was ingepland. Om de twee kelderruimten met elkaar te verbinden, wordt er een doorsteek door een gewelf gemaakt, die een vlotte circulatie organiseert in de kelder. De keuze om het houten meubilair langs de wanden te plaatsen, maakt dat de bezoeker maximaal de ruimtelijkheid van de kelder beleeft.

Om dit project te kunnen realiseren werd er een bouwhistorisch onderzoek uitgevoerd om de historiek van het volledige pand, alsook een waardestelling met betrekking tot de kelder op te kunnen maken.