MOB.15WOONPROJECT ‘MIDDEN’ BOECHOUT

OPDRACHTGEVERGands nv
LIGGINGBoechout
FUNCTIEGestapeld wonen/parkvilla/woningen/zorgflats/ondergronds parkeren
OPPERVLAKTEBovengronds: 9294 m2
Ondergronds: 1932 m2
TEAMFilip Jacobs
Gert Janssens
Stéphanie Gielen
AANNEMINGRoeland Smits (PERIFEER)
FASEWedstrijdontwerp (besloten architectuurwedstrijd)
FOTO’S

In Boechout wordt de ‘maat’ van de wijk grotendeels bepaald door de korrel van ‘het huis’, afgewisseld met meergezinswoningen. De typologieën van de gebouwen hebben één of twee bouwlagen, aangevuld met een hellend dak. Het voorgestelde programma gaat uit van een aanzienlijke densifiëring. Er worden private woningen, meergezinswoningen, zorgflats en een parkvilla ontworpen. Het ontwerptteam zet in op de maat van de individuele woning.

Het voorstel vertrekt vanuit de tussenschaal. Het zoekt een evenwicht tussen het RUP en een ambitieus architectuurproject. Het zoekt daarnaast naar een optimale inbedding in de dorpskern van Boechout. De stedenbouwkundige opzet initiëert een publiek domein dat ten dienste staat van de woonkwaliteit. Hierbij wordt uitgegaan van een woonplaats die zich in een parkomgeving nestelt. De woonplaats zelf wordt verondersteld als een ‘erf’.

Door te schuiven met de verschillende woonvolumes ontstaat een divers pallet aan publieke plekken die als een parelsnoer aan elkaar gereigd worden. Er ontstaat een sequentie aan publieke ruimte: een ‘cour d’honneur’ thv de Molenlei, een centraal wijkpleintje waar het straatfeest kan plaatsvinden en een ‘belvedere’, waar men ’s avonds kan verpozen.