OLK.12

RENOVATIE EENGEZINSWONING, KIELDRECHT

OPDRACHTGEVERParticulier
LIGGINGKieldrecht (Beveren)
FUNCTIELevenslang wonen
OPPERVLAKTE295 m2
TEAMFilip Jacobs
Gert Janssens
Stéphanie Gielen
Yannick Brouwers
AANNEMING
FASERealisatie
FOTO’S

Een halfopen bebouwing uit de seventies heeft nood aan een grondige upgrade. Het perceel situeert zich nabij het centrum van Kieldrecht met de weidse polders van Doel achter de hoek. De bouwheer wenst de woning duurzaam te verbouwen met aandacht voor levenslang wonen. De woning moet op termijn rolstoelbewoonbaar zijn.

De structuur van de woning en de stedenbouwkundige voorschriften laten het voorzien van een lift binnen het bouwvolume niet toe. Daarom wordt de woning uitgebreid aan de zij- en achtergevel op het gelijkvloers. Deze uitbreiding omsluit het bestaande hoofdvolume, en geeft de mogelijkheid om –in de toekomst- een studio op het gelijkvloers te organiseren.  De keuken fungeert als schakel tussen eetruimte en zitruimte en situeert zich centraal in de woning. Via een vide krijgt de keuken daglicht en ontstaat een ruimtelijkheid tussen de bureau en de leefruimte.  De zithoek baadt in het licht en is gericht op de tuin. De eetkamer staat in relatie met de straat. De bureauruimte heeft zicht op de tuin en het groendak. De eenvoudige invulling van de bestaande structuur organiseert de slaapgedeeltes en de natte cellen.

De bestaande gevels vertonen tal van koudebruggen. Daarom wordt het bestaande parament met betonelementen verwijderd en vervangen door een performant isolatiepakket en nieuw metselwerk. Het mestelwerkverband zorgt voor een verschaling van het volume en nieuwe betonnen elementen vormen enkele gevelaccenten die refereren naar de tektoniek van het orginele gebouw.