KDR.20RENOVATIE EN UITBREIDING VAN EEN EENGEZINSWONING

OPDRACHTGEVERPrivaat
LIGGINGPuurs, Sint-Amands
FUNCTIEWoning
OPPERVLAKTE
TEAMFilip Jacobs
Loes De Keyser
Renata De Sousa
Monica Grau
SAMENWERKING
AANNEMING
Groep Dirk De Groof
S-Construct
FASEGerealiseerd
FOTO’SNick Claeskens

De opdracht voor dit project in Puurs-Sint-Amands bestaat uit de renovatie en uitbreiding van een eengezinswoning. De achterbouw wordt afgebroken en de bestaande woning gestript. Het nieuwe volume verspringt, waarbij oud en nieuw optimaal in elkaar schuiven en de volumes een zekere speelsheid krijgen. Een kleine patio aan de ZO-zijde zorgt voor extra lichtinval in het midden van de woning. In de inkomhal is de zoldervloer weggehaald om zenitaal licht in de inkom te brengen en de bestaande traphal cachet te geven.

De vloeropbouw van de nieuwbouw is een staalstructuur met houten gordingen. De constructie geeft een mooi ritmisch effect in de keuken en eetruimte. De keuze voor deze vloeropbouw zorgde ervoor dat de volledige woning in slechts 12 maanden volledig opgeleverd kon worden vanaf de afbraak tot de binnenafwerking.

De tuin krijgt een belangrijke plaats in het ontwerp, via de grote raampartij in de achtergevel en de aanpalende vide. Door de verspringing van het nieuwe volume en de patio, aan de zijkant tussen oud en nieuw, valt het licht maximaal binnen. De patio is ontworpen als een doorkijk van oud naar nieuw en vice versa, op beide niveau’s. De gevel van het verbindingsstuk is vormgegeven in een ander metselwerkverband. Zo verloopt de overgang tussen oud en nieuw zichtbaar en toch in harmonie.