RUM.17GEMEENSCHAPSCENTRUM & MUSEUM TERHAGEN

OPDRACHTGEVERAGB Rumst
LIGGINGTerhagen, Rumst
FUNCTIEOntmoetingscentrum/museum
OPPERVLAKTE+- 2000 m2
TEAMFilip Jacobs
Gert Janssens
Koen Steurs
Stéphanie Gielen
AANNEMINGArtex
Vebeco
Groep Archo
FASEWedstrijdontwerp (tweede plaats)
FOTO’S

Het ontwerp biedt plek aan een nieuw gemeenschapscentrum voor Terhagen en het bestaande baksteenmuseum.  Het project situeert zich nabij de Rupel op een oude industriële baksteensite. Het wordt ingezet als schakel tussen park en dijk en tracht het niveauverschil tussen beide publieke ruimtes op te vangen.

Naast de bestaande loods wordt een L-vormig volume geplaatst. Hierdoor ontstaat tussen het oude en het nieuwe volume een omarmd plein. De twee hoofdvleugels organiseren zich rond het plein, waarbij het plein de toegang vormt tot het gemeenschapscentrum. Het vormt eveneens een rechtstreekse verbinding tussen park en dijk. Een genereuze loopbrug biedt een rechtstreekse verbinding naar het plein en het park. 

Het gemeenschapscentrum wordt beschouwd als nieuw socio-cultureel ontmoetingscentrum.
Het museum op zich doet dienst voor zowel educatieve als culturele doeleinden. Het opnemen van studieruimtes (voor uitbreiding van het archief) versterkt dit educatief karakter. Ook de zaal kan ‘breed’ gebruikt worden.

Het museum wordt ondergebracht in de bestaande loods. Binnen de bestaande structuur wordt een lichte serrestructuur ontworpen, die plek biedt aan de verschillende expositieruimtes. Omdat de grote exporuimtes flexibel worden ingedeeld, is er geen vast traject, maar kunnen bezoekers eveneens rechtstreeks doorsteken naar specifieke thema’s.