en

BLG.11 | duplexwoningen, Gent

1 van 11 |
Cell 1 Cell 2
Opdrachtgever Fam. Callebert & Christiaens
Ligging Gent
Programma Wonen
fase realisatie
Oppervlakte Bovengronds: 230m², ondergronds 47m²
Team F. Jacobs, G. Janssens
Samenwerking Lime, L. Willems ir. arch.

De ontwerpopgave bestond uit een ‘afgeleefd’ gebouw omvormen tot een hedendaagse woning voor een jong gezin met een beperkt bouwbudget. Met het beschikbare budget was dit een onrealistische opgave. De bestaande woning was te groot voor één gezin maar te klein om in te delen in twee wooneenheden.

Een flexibel plan en een extra bouwlaag vormen de woning om tot meergezinswoning. Er worden twee duplexwoningen gestapeld, waardoor het gezin één van deze woonunits verhuurt. De strategische situering van de trappenhal resulteert in een aanpasbaar plan waarbij ingespeeld wordt op het thema ‘levenslang wonen’.

De volumewerking van de achtergevel is een evenwichtsoefening in verhoudingen. De gevel leest als een geheel maar de aparte duplexwoningen blijven herkenbaar. De keuze voor een houten vergrijsde gevelafwerking ontstond vanuit een ecologisch standpunt. Verder is de woning in harmonie met haar omgeving door de patine van het hout, die aansluit bij de aangrenzende gevelmaterialen.