en

BRL.08 | woning, Berchem

1 van 11 |
Cell 1 Cell 2
opdrachtgever particulier
ligging Antwerpen, Berchem
programma verbouwing en uitbreiding van een vrijstaande woning
oppervlakte +/- 275m2
fase realisatie
samenwerking Jan Van Aelst
foto's Filip Dujardin

De laat modernistische woning van architect Walter Steenhoudt ligt in een residentiële straat aan de rand van Antwerpen.  De vrijstaande woning grenst aan hoge woontorens, die hun schaduw op het perceel werpen. De torens bepalen de identiteit van de wijk. Groen is in overvloed aanwezig.

De vraagstelling van de bouwheer omvat meer natuurlijke lichtinval in de woning brengen en de leefruimten meer bij de tuin betrekken. Bijkomend moet het aantal slaapzones uitgebreid worden en dient er een speelhoek geïntegreerd te worden in het ontwerp.

Vanuit deze vragen bestaat de ontwerpstrategie uit het openwerken van de Oostgevel en het creëren van een nieuw dakvolume. Het bestaande ‘split level plan’ is een dankbaar gegeven in de realisatie van de uitbreiding (zowel op het niveau van de leefruimten als voor de slaapruimte onder het dak). Het materiaalgebruik (plint in beton/ houten ramen/ zinken dakrand) en de verdiepingshoge ramen maken de nieuwe uitbreiding leesbaar in de vormentaal van de woning. Centraal in de woning wordt er een dakopening voorzien die zenithaal licht tot diep in de woning brengt.