en

LER.21 | Patiowoning

1 van 11 |
Cell 1 Cell 2
BOUWHEER Privaat
LIGGING Rumst, Antwerpen
PROGRAMMA Woning met kantoorruimte
TEAM Noraleen Mertens, Renata de Sousa, Gert Janssens
FASE Ontwerp

De woning LER.21 is gesitueerd in een rustige straat waar het aangenaam wonen is. De opdrachtgever woont reeds enkele jaren in de naastgelegen woning en wenst een vervangingsbouw te realiseren.  De bestaande werkmanswoning met magazijn zullen afgebroken worden en vervangen worden door een eengezinswoning met kantoor. Een specifieke wens van de bouwheer is het inrichten van een slaapkamer op het maaiveld niveau met het oog op de toekomst.

Het perceel is oost-west georiënteerd en aan de straatzijde (west) is er een mooi verzicht op de velden.  De planorganisatie speelt in eerste instantie in op deze kwaliteiten. We zoeken een maximaal ruimtelijk gevoel. Rondom een patio worden de woonfuncties georganiseerd en volgen ze het ‘verloop’ van de dag.  De patio zorgt voor een omsloten buitenruimte die doorzichten en een relatie tussen de verschillende ruimtes mogelijk maakt.  Een compact trapje geeft toegang tot een dakterras waar de eigenaars kunnen genieten van het mooie landschap en de ondergaande zon.

Het open laten van het hoofd bouwvolume zorgt ervoor dat de bewoners in de tuin (en patio) ook in de namiddag nog kunnen profiteren van een straaltje zonlicht. Een kleine steegje, dat de patio passeert,  maakt het mogelijk om de tuin vanaf de straat rechtstreeks te bereiken.

De slaapzone van de kinderen wordt op niveau 1 ingepland en de verbrede circulatie doet dienst als speelzone voor de kids of later als bureauruimte. Deze ruimte staat in relatie met de mezzanine/ een hobbyruimte waar de bewoners opnieuw kunnen genieten van het schitterend zicht op de aangrenzende polders.

De gevels werden ontworpen met oog op een rustige leesbare verschijningsvorm.  We spelen met baksteenverbanden en kleine terugsprongen om zo in combinatie met de schaduwwerking een interessant gevelbeeld te bekomen. Houten schrijnwerk wordt gecombineerd met een lichtgrijze baksteen die schaduwwerking en detaillering meer tot hun recht doen komen.