en

TEAM

STAUT is een multidisciplinaire ontwerpstudio met expertise in architectuur, stedenbouw en technische studie. Ons team zet zich in op de complementariteit en de actieve wisselwerking tussen opdrachtgever, architect, studiebureau, overheid en aannemer om samen tot gelaagde ontwerpoplossingen te komen. Deze filosofie staat binnen de studio voorop zodat de uiteenlopende interesses en visies van de teamleden resulteren in inspirerende en verrassende resultaten.

Gert Janssens °1976

Gert studeerde in 2002 met onderscheiding af als architect aan de Artesis Hogeschool Antwerpen. Zijn eindwerk behandelde de reconversie van Petroleum Zuid als brownfield site tot landschapspark met duurzame bedrijfsontwikkeling. Het eindwerk werd geselecteerd voor de Archiprix 2002. Dit afstudeerproject heeft Gert verder mogen uitwerken als onderzoeker aan de Artesis Hogeschool. Gedurende 2,5 jaar was hij eveneens als gastdocent werkzaam binnen de faculteit Ontwerpwetenschappen. Gert onderzocht mee of Vlaanderen de ruimtelijke draagkracht heeft om de Olympische spelen te organiseren dit in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap. Na zijn stage bij RJ architecten heeft Gert zijn passie voor ontwerpen kunnen verderzetten bij Poponcini & Lootens Architecten. Hier groeide hij uit tot celleider van het wedstrijdteam waar hij werkte aan tal van projecten in België en buitenland. Gert startte samen met Filip in 2012 de ontwerpstudio STAUT architecten op.

2002 / Diploma Architect Henry Van de Velde Instituut Antwerpen
2002-2004 / onderzoeker LABEAU, Henry Van de Velde Instituut Antwerpen (ism L. Achtergael & J. Van Oevelen)
2004-2005 / stage Raeves-Janssens architecten
2005-2011 / projectarchitect Poponcini & Lootens ir architecten
sinds 2009 / partner TV ENTER architecten
sinds 2012 / zaakvoerder STAUT architecten bvba

sinds 2015 / jurylid Thomas More Instituut Mechelen en Geel

Filip Jacobs °1968

In 1992 studeerde Filip af aan het toemalige Henry Van de Velde Instituut te Antwerpen (nu UA Antwerpen). Hij maakte een thesis over ontwerpend onderwijs en meer specifiek over de interactie tussen student en docent, met Walter Toubhans en Piet Lombaerde als promotoren. Als afstudeerproject ontwierp Filip een huisvestingsproject op de toemalige verlaten site Spoor-Noord te Antwerpen. Na zijn stage bij Studiegroep Omgeving en Jef Van Oevelen trok Filip naar het buitenland. Hij kreeg de mogelijkheid om zich zowel in New-York bij Rietveld Architects als bij Santiago Calatrava in Parijs en Future Systems in Londen te ontwikkelen tot projectarchitect. Op deze bureau’s werkt Filip aan projecten met internationale uitstraling: Syntrus Achmea Kantoren Eindhoven, Woning Kopp Phoenix, Olympic Stadium & Velodroom Athene, Station Luik Guillemins, Sant' Angelo Metrostation Napels. Het thuisfront lokte Filip in 2005 terug naar België en zo kwam hij bij Poponcini & Lootens ir architecten in Antwerpen terecht, waar hij verantwoordelijk was voor tal van grootschalige projecten (Telenet Headquarters & Serverfarm, Sint Lucas Hogeschool Brussel, ...). In 2012 richtte hij mee STAUT architecten op

1994 - 1995 / stage Studiegroep Omgeving
1995 - 1996 / stage Architectenbureau Jef Van Oevelen
1996 - 1999 / Rietveld Architects LLP New-York
1999 - 2000 / G. Baines & P. De Sterck
2000 - 2004 / Santiago Calatrava S.A Paris
2005 / Future Systems London
2005-2011 / projectarchitect Poponcini & Lootens ir architecten
sinds 2012 / zaakvoerder STAUT architecten

RENATA DE SOUSA °1993

Renata studeerde interieurvormgeving aan het Thomas More Instituut te Mechelen en is afgestudeerd met onderscheiding. In haar eindwerk ging ze opzoek naar een verfijnde ruimtelijke oplossing voor een horecazaak in het centrum van Mechelen. Het pand betrof een beschermd erfgoed, waarbij nieuwe ingrepen duidelijk in contrast staan met het bestaande en zo elkaar versterken. Renata bracht haar stage door bij STAUT en is uiteindelijk een vaste medewerkster geworden. Haar Braziliaanse roots zitten vervat in haar interieuroplossingen waarbij warmte, eerlijk materiaalgebruik en eenvoud (zonder minimalistisch te willen zijn) belangrijk zijn.

2009 / electro, Escola Técnica de Transportes Engenheiro Silva Freire, Brazilië
2011 / administration, Escola Técnica Oscar Tenorio, Brazilië
2019 / interieurvormgeving,Thomas More Instituut te Mechelen
2019 / stage interieurvormgeving STAUT architecten
2019 / interieurontwerpster STAUT architecten

LOES DE KEYZER °1994

​​​​​​Loes heeft haar diploma architectuur met onderscheiding gehaald aan de KULeuven Campus Sint-Lucas Gent. Tijdens haar opleiding studeerde Loes
ook in Belfast aan Queen's University waar ze onderzocht hoe plaatselijke old school bouwmethodieken geherinterpreteerd verwerkt kunnen worden in actuele architectuurprojecten.

Onder begeleiding van Jo Tailleu en Jan De Vylder werkte Loes aan haar afstudeerproject: The same the different. Een masterproef die het KAVEL-project van SOGent herbekijkt. Geen grootschalig project, maar een onderzoek naar hoe wonen in de toekomst op een kleinere oppervlakte kan georganiseerd worden.

Na haar architectuurstudies is Loes nog film- en televisiewetenschappen aan UGent gaan studeren. Tijdens haar stage bij productiehuis Panenka werkte ze mee aan verschillende producties zoals Switch, Therapie en Bernard. Opnieuw studeerde Loes af met onderscheiding.

Als overgang naar het professionele leven doorkruiste ze Zuid-Amerika waarbij ze oa werkte voor Yanacocha een animal rescue center. Het kunnen ontwerpen en bezighouden met hedendaagse architectuur bracht Loes tot bij STAUT waar ze als architect mee het team versterkt.

2016 / Erasmus Queen's University Belfast
2017 / diploma architect KULeuven Campus Sint-Lucas Gent
2019 / stage Panenka
2019 / diploma communicatiewetenschappen: Film- en televisiestudies UGent
sinds 2020 / architect STAUT architecten

SHI JIE CHOU °1997

Shi Jie studeerde in 2020 met onderscheiding af als architect aan de Universiteit Antwerpen. Tijdens zijn opleiding studeerde hij aan Instituto Superior Técnico in Lissabon waar ontwerpen vanuit maquette centraal stond. In zijn masterproef, met als promotoren Dirk Janssen en Kris Meys, onderzocht hij hoe de levenskwaliteiten in Borgerhout konden worden verbeterd. Shi Jie analyseerde de hoge densiteit en het tekort aan openbare ruimte. Drie ontwerpstrategieën werden toegepast om Borgerhout intra muros te ‘verluchten’ en ‘vergroenen’, waardoor labyrintstructuur wordt doorbroken en nieuwe herkenningspunten worden toegevoegd als oriëntatiepunten.

2018 / Erasmus Instituto Superior Técnico, Lissabon, Portugal
2020 / Diploma architect Universiteit Antwerpen
Sinds 2020 / Stage STAUT architecten

Noraleen Mertens °1996

Noraleen behaalde in 2020 haar diploma Architectuur met onderscheiding aan de Universiteit Antwerpen.
Ze heeft haar masterproef gedaan onder leiding van promotor Erik Wieërs in de studio Dorpstedelijkheid. Hierin onderzoekt ze de paradox van het landelijk wonen. In realiteit beantwoorden de meeste huidige verkavelingen niet aan het verlangen naar open ruimte en rust. Verdichting is geen doel, maar slechts een instrument om open ruimte te vrijwaren. Noraleen legt de focus op het vergroenen en verbinden van dorpscentra om zo de dorpsindentiteit zichtbaar te maken. Ze zoekt naar een adequate architectuur die het wonen met het landschap opnieuw verbindt. Ze stelt een nieuw landelijk wonen voor, waarbij de vertrouwde woonkwaliteiten behouden blijven: het landschap wordt betrokken en zicht op groen wordt geïntensiveerd.

Steffi Cauwenberghs °1995

Steffi Cauwenberghs studeert interieurvormgeving aan het Thomas More Instituut in Mechelen. In het kader van haar opleiding heeft ze gekozen om haar interieurstage te laten doorgaan bij STAUT architecten. Naast bijzondere interesses in het experimenteren met allerlei materialen heeft Steffi een passie voor fotografie.